utorok 21. apríla 2009

Mákos guba alias Prečo mi to nenapadlo skôr ?!




Všetko sa to začalo počas víkendových nákupných nájazdov v obrovskom hypermarkete neďaleko Miskolca. Hľadala som balené Somlói galuska a našla niečo lepšie. Zabalené vo vkusnom, spratnom kelímku s hmotnosťou cca 300 gramov a s tajomným názvom Mákos guba. Prekvapenie skončilo v mojom nákupnom košíku, z košíka putovalo do mojich úst a odtiaľ priamo a už navždy do môjho srdca :) Je to mňamka! Začala som usilovne prehľadávať net. Všetky recepty boli v maďarčine! Rozumela som tak každému desiatemu slovu a začínala strácať nádej... Zachránila ma istá blogujúca angličanka, žijúca v Pešti - táto zlatá osoba publikovala recept v angličtine! A tak sme robili Mákos gubu. Povedzme si na rovinu, je to vlastne taká maková žemľovka :) A je vynikajúca. Tu je recept:
Desať rožkov z predchádzajúceho dňa nakrájame na kolieska hrubé asi 1,5 cm. V mise si vyšľaháme 4 žĺtky, dva vanilkové cukry, asi dve lyžice krupicového cukru a strúhanú citrónovú kôru. Liter mlieka a 150 g mletého maku krátko povaríme a vychladnuté primiešame k žĺtkovej zmesi. Pekáč alebo inú zapekaciu nádobu vymastíme maslom. Kolieska rožkov namáčame do zmesi a ukladáme do misy. Keď je misa zaplnená, rožky ešte polejeme zbytkom zmesi a na vrch navrstvíme sneh z bielkov vyšľahaný s trochou cukru. Pečieme pri 180 stupňoch asi 20 minút. Inak povedané, pečieme „dozlatova“. Keď je hotovo a zlatovo, vydržíme aspoň nevyhnutných desať minút, aby sa nám nespálili jazyky a môžeme sa na to vrhnúť. Ja odporúčam podstúpiť skúšku trpezlivosti a šupnúť to do chladničky, aby sme Mákos gubu jedli dobre vychladenú, poliatu citrónovým krémom (uvaríme zo Zlatého klasu, tak „na redšie“ a ochutíme citrónovou šťavou a kôrou). A keď už vonkoncom neviete, čo od dobroty, dajte si na tú mňamku aj slivkový kompót. Príjemne mlsanie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára