![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiP62XTHKDg1krJi_GEiSigZjxjMoR3xMmZ4MaGU0qz26Ja4kSUjU1v_iNUMgKfMuUrt_1Lva_HFbcXGN5Gpn-w-XAU9FnJAjc_dDAdC_C70PIRY4TuXLqu_1RjEmM___g7TjmgWRPgJ06H/s320/s+citr%C3%B3nov%C3%BDm+kr%C3%A9mom.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCQZ10AfwQk4UCpL7JLFMjBuXcbTgpBfP3BFRg1YykV8YXw9H9mQthPFyG64ShCSH-Gcbi3gzXKBvRScHEt3WahMY7PKaPonw_u-F88NxCzj7Lc1-e2e4unpH_rEQAtxfaRkhFU9alZzad/s320/m%C3%A1kos+guba+hor%C3%BAca....jpg)
Všetko sa to začalo počas víkendových nákupných nájazdov v obrovskom hypermarkete neďaleko Miskolca. Hľadala som balené Somlói galuska a našla niečo lepšie. Zabalené vo vkusnom, spratnom kelímku s hmotnosťou cca 300 gramov a s tajomným názvom Mákos guba. Prekvapenie skončilo v mojom nákupnom košíku, z košíka putovalo do mojich úst a odtiaľ priamo a už navždy do môjho srdca :) Je to mňamka! Začala som usilovne prehľadávať net. Všetky recepty boli v maďarčine! Rozumela som tak každému desiatemu slovu a začínala strácať nádej... Zachránila ma istá blogujúca angličanka, žijúca v Pešti - táto zlatá osoba publikovala recept v angličtine! A tak sme robili Mákos gubu. Povedzme si na rovinu, je to vlastne taká maková žemľovka :) A je vynikajúca. Tu je recept:
Desať rožkov z predchádzajúceho dňa nakrájame na kolieska hrubé asi 1,5 cm. V mise si vyšľaháme 4 žĺtky, dva vanilkové cukry, asi dve lyžice krupicového cukru a strúhanú citrónovú kôru. Liter mlieka a 150 g mletého maku krátko povaríme a vychladnuté primiešame k žĺtkovej zmesi. Pekáč alebo inú zapekaciu nádobu vymastíme maslom. Kolieska rožkov namáčame do zmesi a ukladáme do misy. Keď je misa zaplnená, rožky ešte polejeme zbytkom zmesi a na vrch navrstvíme sneh z bielkov vyšľahaný s trochou cukru. Pečieme pri 180 stupňoch asi 20 minút. Inak povedané, pečieme „dozlatova“. Keď je hotovo a zlatovo, vydržíme aspoň nevyhnutných desať minút, aby sa nám nespálili jazyky a môžeme sa na to vrhnúť. Ja odporúčam podstúpiť skúšku trpezlivosti a šupnúť to do chladničky, aby sme Mákos gubu jedli dobre vychladenú, poliatu citrónovým krémom (uvaríme zo Zlatého klasu, tak „na redšie“ a ochutíme citrónovou šťavou a kôrou). A keď už vonkoncom neviete, čo od dobroty, dajte si na tú mňamku aj slivkový kompót. Príjemne mlsanie.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára